We vrijen weer

Een moeilijk kind, stress op het werk, voor je het weet sterft je seksleven een stille dood. Annette (52) en haar man besloten er iets aan te doen. “Ga uit je hoofd, stop met nadenken, je moet het gewoon weer gaan ervaren.”

“Bart en hebben elkaar opnieuw ontdekt. Ik geniet van hem en hij van mij. De laatste drie jaar vrijen we dagelijks, te pas en te onpas. Een heel verschil met daarvoor. Ik had zelden zin. En daar ben ik wat aan gaan doen.

De eerste stap: we namen een vrij-dag. Een oude traditie werd in ere hersteld: net als vroeger lagen Bart en ik een dag per maand weer met elkaar in bed. Het was zo fijn dat we al snel dachten: waarom slechts één dag per maand reserveren voor sensualiteit en liefde? Waarom niet iedere dag? Dat werd stap twee. Andere stellen geven elkaar een kus voor het slapen, wij vrijen een potje. Het hoeft helemaal geen hoogstandje te zijn, het hoort gewoon bij onze relatie. Ook als ik stress heb omdat er een drukke dag voor me ligt, geef ik me over aan seks met Bart.  Of ik nu wel of niet een orgasme krijg, doet er niet toe. Zo’n vrijpartij ontspant me, al is het maar omdat mijn man mij begeerlijk vindt. Just enjoy the ride, denk ik dan.

Ons voorspel begint nooit in bed. Het is een spel, een blik, een opmerking. Het is heerlijk elkaar te blijven kietelen en prikkelen – de speelsheid te behouden. Als ik hoge hakken draagt, zegt hij bijvoorbeeld: ‘Die hakken mag je straks in bed wel aanhouden.’ ’Wel een beetje onpraktisch, Bart’, zeg ik dan, ‘maar oké, ik zal het overwegen.’ Dan kijken we elkaar aan en vind ik hem zo sexy. De warmte trekt door mijn hele lichaam als hij naar me lacht. Hoezo worden vrouwen na hun vijftigste niet meer nat? Ik voel niet alleen pure lust, het is nog veel intenser.

Hoe we het leuk houden is als volgt: als er iets tussen ons speelt, spreken we het uit en vergeven de ander meteen. Op zo’n manier blijf je niet hangen in irritatie en heb je geen last van knagende boosheid. Seks als een spier die je moet blijven trainen – letterlijk. Je moet het onderhouden. Ik heb een hekel aan sport, maar als ik het doe voel ik me daarna stukken beter. Zo kan het ook met seks zijn. Ga uit je hoofd, stop met nadenken, je moet het gewoon weer gaan ervaren. Hoe vaker je het doet, hoe meer plezier je erin krijgt.

Bart en ik slapen altijd naakt. Voor ons geen T-shirt of pyjama en al helemaal geen huispak. Er is niets lekkerder dan in je blootje bij elkaar kruipen. Soms vrijen we in de buitenlucht. Dan fietsen we ergens waar het rustig is en wisselen een blik: zullen we? Heerlijk, maar nergens is het zo fijn en comfortabel als in ons eigen bed. In de stoel naast het bed proberen we standjes uit. In het nachtkastje ligt een boekje met variaties, dat halen we een paar keer per jaar tevoorschijn. Elke vrijpartij voelt weer anders. Het verschil zit ’m in ritmes, een been dat omhooggaat, spieraanspanning, een kussen onder mijn billen, het moment van de dag.

Ik voel me af en toe onzeker over mijn lichaam. Ik ben wat voller en schaam me voor mijn hangbuikje. ‘Je buikje is prachtig’, zegt Bart dan, ‘omdat het bij jou hoort.’ Als ik me uitkleed, zie ik hem naar me kijken. Hij verlangt naar me. In onze slaapkamer mag ik mooi zijn. Het is geweldig dat ik geen Doutzen Kroes hoef te zijn om begeerd te worden. Hoe vaak je het doet maakt niet uit, als je maar blij bent met jezelf en verbinding voelt met je geliefde. Seks is zoveel leuker als je ontspannen bent. Dat je iets leuks doet met je leven, dat je al het mooie eruit haalt, dat is zo fantastisch.”

Winkelwagen
Scroll naar boven