Deze cursus is inmiddels van start, maar we gaan de cursus zeker nog een keer uitvoeren. Houd ons in de gaten!

Een frisse start: minder drinken in 4 weken

Denk jij vaak: ik zou eigenlijk minder alcohol moeten drinken? En mislukt dat vaak na verloop van tijd? Doe dan mee met onze januaricursus: minder drinken kan je leren. In 4 weken leer je van verslavingsarts Sigrid Sijthoff effectieve strategieën om je alcoholconsumptie te verminderen. Sigrid heeft in de loop der jaren honderden vrouwen begeleid naar minder drinken. In dit programma van 4 weken nemen we je mee langs wetenschappelijk onderbouwde technieken, praktische oefeningen en een duidelijk stappenplan.

Voorbereidingsweek: 1-7 januari 2024. Stopdatum drinken: zondag 7 januari. Dit programma loopt tot 4 februari

Denk jij regelmatig: Ik wil graag minder drinken, maar…

…ik houd het toch niet vol
…het komt nu niet goed uit
…het lijkt me zo ongezellig
…die paar drankjes houden me op de been
…binnen no time zit ik toch weer op mijn oude tempo
…ik ben zo gek op die etentjes
…mijn vriendinnen zien me aankomen
…het drinken hoort te veel bij mij om het nog af te leren

Allemaal redenen die we onszelf vertellen. En ze zijn natuurlijk allemaal niet écht waar.

“Na een maand niet drinken was het alsof er een wolk uit mijn hoofd was vertrokken. Ik heb heel veel zin om dat weer te gaan ervaren.”
Barbara van Erp, oprichter Saar Magazine

De cursus bevat oefeningen, downloads en EEN 24/7 COMMUNITY

Na deze cursus:

Voel je je weer lekker fit en helder
Kan je je drankgebruik beter reguleren
Weet je dat je niet meer terug wilt naar hoe het was
Heb je nieuwe handvatten voor sociale gelegenheden
Weet je dat het leven ook leuk kan zijn met veel minder drank
Heb je geoefend wat je moet doen als je trek krijgt
Heb je je hersens geleerd andere keuzes te maken
Heb je jezelf getraind in nee zeggen

“Minder drinken kan je écht leren. Je hoeft niet te stoppen met drinken om gezond met drank om te gaan.”
Sigrid Sijthoff

WAT GAAN WE PRECIES DOEN?

Het is een 5-weeks programma, bestaande uit meerdere modules en tientallen video’s van de expert Sigrid Sijthoff. Haar methode om minder te drinken is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. In haar kliniek Kick your habits zien ze verslaving als een uit de hand gelopen gewoonte. Samen met haar team ontwikkelde Sijthoff een methode om je te leren minder te drinken, in plaats van helemaal te stoppen zoals de stenge AA-methodes. 

Dit programma start met een kickoff livesessie met Sigrid Sijthoff en Barbara van Erp op zondag 7 januari. Samen gaan we, na een voorbereidingsweek, stoppen met drinken – of veel minder drinken. In de 27/7 community kun je de hele maand met elkaar en met Barbara ervaringen uitwisselen. Elke dag rond borreluur krijg je van Barbara een hart onder de riem. In de podcast ‘DRANKORGELS’ interviewt Barbara samen met Suus Ruis lezeressen over hun drankgebruik. Aan het einde van de rit hebben we weer een livestream en gaan we heel voorzichtig weer een beetje drinken. 

De cursus bevat oefeningen, downloads, PODCASTS, DAGELIJKSE AFFIRMATIES en EEN 24/7 COMMUNITY

Deze cursus bestaat uit:

Een 4-weeks programma
Online en met livesessies
Een werkboek waarmee je aan de slag kan
Een voorbereidingsweek: 1-7 januari
Een stopdatum: zondag 7 januari
Een kickoff livesessie op die dag om 16.00 uur
Een 24/7 community
Dagelijks rond borreluur een steuntje in de rug
Toegang tot de besloten podcastserie ‘DRANKORGELS’ met Barbara van Erp & Suus Ruis

NA DEZE 4 WEKEN WEET JE:

OF HET JE LUKT OM EVEN TE STOPPEN

Ben je verslaafd of heb je een slechte gewoonte? Als het je lukt om te stoppen, lijkt het erop dat het toch een slechte gewoonte is. 

DAT JE JE ZOVEEL BETER KAN VOELEN

Na een paar dagen merk je al dat je je heerlijk voelt. Fitter, scherper, en gezonder. Dat is de eerste beloning die je krijgt.

DAT JE NACHTRUST ECHT BETER KON

Als je niet drinkt slaap je zoveel lekkerder dan met een glas op. Zelfs één glas verstoort je ritme. Dat ga je na een paar dagen merken.

DAT HET NIET SAAI HOEFT TE ZIJN

We gaan in de cursus ook kijken naar je gewoontes ’s avonds. Wat doe je als je niet drinkt? Je avonden worden langer – en misschien wel veel leuker.

DAT JE MINDER DRINKEN KAN LEREN

We hebben geleerd dat als je te veel drinkt er maar één route is: stoppen. Dat is niet meer van deze tijd. Vele mensen hebben drinken als slechte gewoonte, en die kan je afleren.

DAT JE DRANK VEEL MINDER NODIG HEBT DAN JE DENKT

Iets wat aanvankelijk vóór je werkte (plezier, troost, afleiding, zelfvertrouwen), heeft zich tegen je gekeerd. Dat gaan we weer omdraaien zodat je weer vrij bent.

VOOR WIE?

Deze cursus is voor alle vrouwen die zin hebben om weer eens te voelen hoe het ook alweer is als je helemaal niet drinkt. Maar het komt er maar niet van. Want: gezellig etentje hier, uitje daar. En voor je weet zit je weer vier dagen in de week te drinken – of meer. Hoe keer je dat proces om? De beste manier om dat te doen is eerst even stoppen. Dan leren je hersenen het snelst dat ze niet elke dag die instant beloning krijgen. Door de modules te volgen, krijg je handvatten en oefeningen die leren om meer in controle te zijn over de drang om naar de fles te grijpen. Daarna leren we door middel van een aantal gouden regels hoe je weer terug kan keren naar een meer gecontroleerd drankgebruik.

Indeling van het programma

Kick off

Op zondag 7 januari om 16.00 uur hebben we een online kickoff livesessie met Sigrid & Barbara waar we nog één keer het glas kunnen heffen.

Week 1

Dit is eerste week waarin we niet (of véél minder) gaan drinken. Maak het jezelf gemakkelijk door alvast te bedenken wat je graag wil drinken.

Week 2

Deze week ga je je goede gedrag van de eerste week volhouden. Bovendien zul je de eerste stappen zetten op weg naar het inslijten van nieuwe gewoontes.

Week 3

Je slaapt beter, je wordt fris wakker, je hebt minder ruzies, je bent overdag helderder en je zucht naar alcohol wordt steeds minder hevig. Maar wat is het saai!

Week 4

Je bent nu gewend aan dagen vol energie en meer balans in je leven. Misschien wil je weer een glas, dat kan, maar alleen volgens deze gouden regels. 

“We zijn geneigd onze afhankelijkheid te ontkennen. Dat is geen slechte wil, we zien het gewoon niet helder. Afhankelijkheid gaat gepaard met schaamte, gejok en gedraai tegenover de omgeving en onszelf.”
Sigrid Sijthoff

De experts

Sigrid Sijthoff

Sigrid Sijthoff was jarenlang huisarts. In haar praktijk zag ze vaak vrouwen met vage klachten: hoofdpijn, slecht slapen, futloos, angstig – tot aan depressies aan toe. Ze was toen nog niet zo alert op de rol van alcoholgebruik bij deze klachten. Maar hoe meer ze ermee bezig was, hoe meer ze erachter kwam dat heel veel van deze klachten komen door drank. Ook als het niet gaat om hardcore alcoholisten. Dat dreef haar ertoe om een nieuwe manier van verslavingszorg op te zetten. Bij haar kliniek Kick your habits (Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen) geloven ze erin dat drinken een gewoonte is die je hebt aangeleerd – en die je dus weer kan afleren. Zelf houdt Sigrid ook van een drankje op z’n tijd. Ze schreef het boek Proost! Voor wie niet wil stoppen met drinken.

“Elke dag wijn drinken is voor veel Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Voor mij ook trouwens, ooit, zo’n tien jaar geleden. Die fles wijn keek mij steeds nadrukkelijker aan en dat was de druppel. Toen besloot ik mijn gewoontes aan te pakken.”
Sigrid Sijthoff

Barbara van Erp

Barbara van Erp is oprichter van Saar Magazine. In de Saarpodcast heeft ze het afgelopen jaar openhartig gepraat over haar alcoholgebruik. Ze is in 2023 twee keer een langere periode gestopt met drinken, wat haar heek erg goed heeft gedaan. De laatste maanden heeft ze het weer laten varen. Ze ziet heel veel vrouwen om zich heen daarmee worstelen. Iets aan hun drankgebruik doen en dan weer terugvallen. Daarom heeft ze het initiatief genomen om deze cursus te maken samen met Sigrid Sijthoff, de gezelligste verslavingsarts van Nederland die zegt dat je minder drinken wel kan leren en niet meteen hoeft te stoppen. Barbara doet uiteraard ook mee aan de challenge van januari en deelt haar ups en downs met de deelnemers.

“Echt, toen ik een paar maanden nauwelijks dronk voelde ik me zoveel beter. Ik vond het wel best saai af en toe, maar eerlijk gezegd verlang ik er weer naar. Ik ga er weer voor.”
Barbara van Erp, oprichter van Saar Magazine

Veelgestelde vragen


START: ZONDAG 7 JANUARI

Een frisse start: minder drinken in 4 weken

Denk jij vaak: ik zou eigenlijk minder alcohol moeten drinken? En mislukt dat vaak na verloop van tijd? Doe dan mee met onze januaricursus: minder drinken kan je leren. In 4 weken leer je van verslavingsarts Sigrid Sijthoff effectieve strategieën om je alcoholconsumptie te verminderen. Sigrid heeft in de loop der jaren honderden vrouwen begeleid naar minder drinken. In dit programma van 4 weken nemen we je mee langs wetenschappelijk onderbouwde technieken, praktische oefeningen en een duidelijk stappenplan.

Voorbereidingsweek: 1-7 januari 2024. Stopdatum drinken: zondag 7 januari. Dit programma loopt tot 4 februari

Winkelwagen
Scroll naar boven