Wetenschap: de kracht van positief denken

Professor Ernst Bohlmeijer doet al jaren onderzoek naar geluk. 10 jaar lang volgde zijn onderzoeksteam een groep 50-plussers. Wat blijkt: een 50-plus vrouw die positief in het leven staat leeft 6 jaar langer. Hier legt hij uit hoe je dat doet, positief in het leven staan.

“Positieve mensen leven langer en gezonder. Dat is volop bewezen. Met je levensinstelling kun je bepalen dat je ouder wordt en minder kans hebt op ziektes. Daar is heel veel onderzoek naar gedaan de laatste 10 jaar. Zelfs in het bloed en de urine kun je dit terug zien. Dat kan je onderzoeken op ontstekingen, zoals artritis en reuma, maar ook cortisol, een hormoon dat aanduidt hoeveel stress je hebt. Als dat te lang in ons lichaam zit ontstaan er ongunstige effecten: chronische stress, je slaap gaat achteruit, je bloeddruk gaat omhoog, je spijsvertering kan minder goed worden. Als dat maanden duurt verhoogt dat de kans op hart- en vaatziekten.”

“We hebben 10 jaar lang een groep van 7.000 50-plussers gevolgd. De mensen die minder positief in het leven stonden hebben we vergeleken met mensen die wel optimistisch zijn. Dan blijkt dat een 50-plus vrouw die positief is 6 jaar langer leeft. Een man van 50 die hoog scoort op positiviteit leeft nog gemiddeld 20 jaar in goede gezondheid, terwijl een leeftijdsgenoot die negatief in het leven staat maar 11 goede jaren te verwachten heeft.”

“Deze mensen staan op en hebben zin in het leven. Ze hebben leuke dingen te doen. Ze zorgen dat ze afspraken hebben met mensen. Een uurtje fietsen, of dansles. Ze hebben een actieve levensstijl en hebben goede relaties met mensen. Ze staan open voor nieuwe dingen, dat is cruciaal. Ze vervallen niet snel in sleur. Het kan ook zijn dat ze houden van een wandeling in het bos om even te resetten. Het gaat er niet om dat je nooit meer somber bent, of nooit twijfelt. Het gaat om een goede balans en dat je over het grote deel een positieve instelling hebt.”

De Gelukstaart
In 2005 verscheen er een onderzoek: de Gelukstaart. Je kan je geluk in 3 delen snijden.
– 50% is genetisch bepaald.
– 10% wordt door omstandigheden bepaald, dus dat is heel weinig.
– 40% komt door je instelling en je vaardigheden, en daar heb je invloed op.
Het goede nieuws is: onderzoek laat ook zien dat het bij iedereen te beïnvloeden is. Als je een aartspessimist bent, zul je misschien niet de grootste optimist van de wereld worden. Maar je kunt wel degelijk leren een stukje positiever te worden. Het is trainbaar bij iedereen.

TIP 1
Wat je kunt doen als je 10 minuten over straat loopt: richt je aandacht op positieve zaken. Je ziet het zonlicht door de wolken, mooie planten, mensen die skaten, een kindje dat leert lopen of een lieve hond. Voed jezelf met positieve emoties. Dan kom je in een positieve stemming en dat maakt je vitaler. Dat is de kracht van dankbaarheid. Dat je voelt dat je de dingen in het leven waardeert. We zijn geneigd te mopperen en te klagen, terwijl het leven zoveel moois biedt. Maar je moet er wel oog voor hebben.

TIP 2
Schrijf drie keer per week in je dankbaarheidsdagboek. Schrijf iets wat die dag gebeurt is, en waardevol was. Dat kan heel klein zijn. Zelfs als je op een bankje zit en een bloem boven de schutting uit ziet komen, kan dat al genoeg zijn. Ook hiervan is de werking wetenschappelijk aangetoond. Als je er een gewoonte van maakt gedurende meer dan 6 weken, blijft het effect ervan tot 12 maanden zichtbaar.

TIP 3
Probeer het volgende eens: wordt een week lang wakker met het idee dat je nog maar een jaar te leven hebt. Ga met die ogen naar je leven en naar je dag kijken. Stel je eens voor hoe dat eruit ziet. Dan ga je steeds meer waardering krijgen voor het leven. Je gaat genieten van wat er is. Van je partner bijvoorbeeld, die je in het dagelijks leven als vanzelfsprekend beschouwd. Nu denk je plotseling: wat een fantastisch mens is dat eigenlijk! Je bekijkt je hond en denkt: over een jaar ben ik er misschien niet meer. Je gaat extra genieten van alles. Het leven krijgt verdieping. Je wordt je bewust van hoe speciaal het leven is. Dat neem je mee de dag in.

TIP 4
Ook een heel leuke en goede: probeer elke dag heel bewust iets goeds te doen voor een ander. Het vuilnis van de buren buiten zetten. Boodschappen doen voor iemand. Zomaar een praatje maken. Of als je naar de supermarkt loopt, onderweg iedereen vriendelijk groeten. Je ziet andere mensen daarvan opknappen. En als ze vriendelijk teruggroeten, voedt jou dat ook weer. Het gaat allemaal om de interactie.

TIP 5
Zet een glimlach op. Ook daar is onderzoek naar gedaan: een groep mensen kreeg een injectie en de helft kreeg daarbij de opdracht om te glimlachen. Wat bleek? De mensen die glimlachten, hadden 40% minder pijnbeleving dan de andere groep. Een glimlach laat je dingen anders ervaren.

TIP als je deze oefeningen 1 week doet, zijn de effecten klein, en daarna val je weer terug in je oude gewoonten. Maar als je al deze dingen gedurende zes weken doet, ben je voldoende getraind om je gewoontes te veranderen. Dan heeft het een langer effect.

Winkelwagen
Scroll naar boven