Rolmodellen: you can be whatever you want to be

Is jouw voorbeeld Gwyneth Paltrow? Madonna? Khadija Arib? Of juist Natasja Froger? Iedereen heeft een rolmodel, een vrouw die iets heeft wat zij ook zou willen hebben. Het helpt om daar eens bij stil te staan.

Uit onderzoek blijkt dat we beter gaan presteren en meer bereiken door een held te hebben. Zo ontdekten Amerikaanse psychologen bijvoorbeeld dat studenten die een leraar als held hadden, meer gefocust, onafhankelijker en leergieriger waren, dan degenen die helemaal geen held hadden. Een held is iemand aan wie we ons kunnen optrekken.

‘Helden zijn er om ons te inspireren en geven ons zo een goed gevoel over onszelf,’ zegt psychologe Saskia Schwinghammer, die aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op onderzoek naar sociale vergelijking, in een interview met Psychologie Magazine. Volgens haar hebben helden een voorbeeldfunctie: ‘Wij mensen gebruiken voortdurend anderen om ons zelfbeeld te kunnen vormen. We vinden het prettig om te weten hoe goed we ergens in zijn: hoe sociaal vaardig zijn we, hoe mooi, hoe hulpvaardig? Daar zijn doorgaans geen vaste standaarden voor. De enige manier om daarachter te komen, is jezelf te vergelijken met anderen.’

Je moet je wel goed afvragen waarom je tegen iemand opkijkt. Ga je jezelf vergelijken met Madonna omdat je even rijk en beroemd wilt worden, dan leidt dat natuurlijk alleen maar tot frustratie, want dat gaat nooit gebeuren. Maar kijk je graag naar Madonna omdat zij een volstrekt eigenzinnig leven leidt waarbij ze zich niks aantrekt van haar leeftijd, dan is het weer een heel goed idee. Dan werkt het inspirerend en motiverend.

OPDRACHTJE
Maak eens een lijst met vrouwen die je bewondert. Mogen buurtgenoten zijn, maar ook Hollywoodsterren. Wat doen zij dat jij ook zou willen doen? Waar zou je iets meer van willen hebben? En hoe zou dat haalbaar zijn?

Voorbeeld:
NAAM -> Katja Schuurman
DIT HEEFT ZE WAT IK LEUK VIND -> Een prachtige bohemian look en een kakelverse baby
DIT ZOU IK WILLEN -> Me leuker kleden

NAAM -> Astrid Joosten
DIT HEEFT ZE WAT IK LEUK VIND -> Heel leuk werk waar ze tot haar 70e mee door kan
DIT ZOU IK DAARVAN WILLEN -> Leuker werk

NAAM -> Heleen van Rooyen
DIT HEEFT ZE WAT IK LEUK VIND -> Een prachtig uiterlijk en een jonge vent
DIT ZOU IK DAARVAN WILLEN -> Sexy zijn, er jong uitzien

Barbara: “Ik kijk op tegen een vriendin van me die altijd heel hard heeft gewerkt. Ze heeft drie dochters die veel ouder zijn dan mijn kinderen en ze is inmiddels oma. Twee jaar geleden verkocht ze haar huis in de stad en verhuisde naar Friesland waar ze boeken ging schrijven. Dat kan ik allemaal niet: oma worden (mijn oudste kind is pas 15), naar Friesland verhuizen (ik heb schoolgaande kinderen). Maar ik kan wel wat rustiger gaan leven, veel met de kinderen en het gezin samen zijn en de natuur meer opzoeken. Dat is wat ik haal uit dit rolmodel.”

Winkelwagen
Scroll naar boven