Waarom moeten we in beweging blijven?

Sporten is natuurlijk uitermate geschikt om je conditie te verbeteren en op peil te houden, maar ook om je hoofd lekker leeg te maken. En een leeg hoofd heeft geen stress en eet dus makkelijker gezond.

De dag starten of eindigen met een leeg hoofd zorgt er toch echt wel voor dat je stress een stuk verminderd. Een lijf dat minder hoeft te dealen met stress kan zich meer focussen op de spijsvertering waardoor onze darmen beter hun functies kunnen uitvoeren.

Gezonde darmen geven weer het gelukshormoon serotonine af aan onze hersenen waardoor wij ons weer gelukkiger voelen. Cirkeltje rond!

Wanneer je sport, krijgt je bloed meer zuurstof en krijg jij meer energie. Wanneer je fitter bent zit je lekkerder in je vel en ben je minder geneigd om naar suikerrijke snacks te grijpen.

Hoe hoger de intensiteit van beweging hoe meer brandstof je spieren nodig hebben. Hoe harder je hart zuurstofrijk bloed door je aderen moet pompen.

Kijk dus kritisch naar je eigen beweegpatroon.

IETS MEER DAN EEN OMMETJE MET DE HOND Voor mijn onlineprogramma doe ik altijd een uitgebreide intake en vraag ik altijd naar de huidige mate van bewegen. Dan hoor ik heel vaak: “ik ga elke dag een paar keer een stuk wandelen met mijn hond”. In het begin had ik het nog niet zo door. Ik zag dan zo’n vrouw flink stappen met een jonge sportieve hond. Maar 9 van de 10 keer was het niet zo’n fitte vrouw met misschien wel een klein en bejaard hondje. Dan heeft zo’n rondje lopen toch echt een stuk minder effect. Effectief bewegen doe je wanneer je hartslag licht verhoogd is en dat kan ook met een uur gefocust yoga-en.

Denk je nu: “potver, ze heeft ook gewoon gelijk, ik moet echt eens wat meer aan beweging gaan doen” en je pakt daarbij ook gelijk je eetpatroon aan, dan zal je in het begin wel gewichtsverlies op de weegschaal zien.  Maar na een poosje kan het zomaar zijn dat de weegschaal nog nauwelijks gewichtsverlies laat zien. Veel vrouwen kunnen hierdoor ontmoedigt raken omdat ze zo gefocust zijn op het gewicht dat de weegschaal aangeeft.

Ondanks dat ze zich fitter voelen en hun kleding ook beter zit. Dit komt natuurlijk omdat hun lichaam een betere vorm heeft door dat zij meer spiermassa hebben gekweekt maar als de weegschaal zegt dat het niet goed is dan is het niet goed. Dit geloof zit zo diepgeworteld, dat is bijna niet uit te roeien. Gevoel wint het hier van verstand.

STAPPENTELLER: GEWOON DOEN!
Zorg dat je dagelijks minimaal 8000 stappen maakt, maar het liefst 10:000.
Schaf een stappenteller aan om dit bij te houden. Deze heb je al vanaf 10 euro, maar de meeste smartphones bevatten ook een stappenteller.
Laat deze gewoon de hele dag in je zak zitten en je stappen worden automatisch opgeteld door je smartphone.
Alles telt mee, een stap naar het toilet, trap op en neer, maakt niet uit.
Dit geeft je misschien wel het inzicht dat je wat vaker de trap moet nemen als je ook voor de lift kan kiezen.
Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Stap een paar haltes eerder uit en ga het laatste stuk lopen.
Doe je telefoontjes lopend. Spaar ze op en ga naar buiten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven