Op de bank met een pilletje xtc

Sandra (53) vindt xtc de beste uitvinding sinds de vaatwasser. En de redder van haar huwelijk. “Alleen maar praten, lachen, dansen, vrijen.”

Het is vier uur ’s middags. Buiten slaat de regen tegen de ramen. De kinderen zijn uit logeren. In de koelkast staat de nodige powerfood: soep, bananen en smoothies. Voor ons staat een pot kruidenthee. We hebben een muziekje opgezet. Mijn man en ik hebben allebei een half uur geleden een beetje xtc ingenomen. “Voel jij al wat?”, vraagt hij. Ik schud mijn hoofd. We kletsen wat. Over de grote klus die ik zojuist heb afgerond. Over een vriend die onlangs is gescheiden en nu door zijn nieuwe partner onder druk wordt gezet om aan een tweede leg te beginnen. En dan gebeurt het. Ik voel een golf door me heen trekken. Mijn mond wordt wat droog. Mijn hartslag stijgt. Het is alsof ik word meegenomen. Kleuren zijn feller. Mijn man is opeens tien keer zo knap. Ik hoor niet alleen de muziek, ik vóél ieder woord, alsof het speciaal voor mij is geschreven.

Ons gesprek wordt al snel intenser. Moeiteloos gaan we naar een dieper niveau, leggen verbanden die we eerder nog niet zagen, herinneringen komen boven die we nog niet eerder met elkaar gedeeld hebben; we begrijpen elkaar opeens heel erg goed. Wat zeg ik, we begrijpen alles en iedereen en zelfs de hele wereld wat beter. En wat we niet begrijpen lijkt overzichtelijk en overkomelijk. Alles is… oké.

Xtc. Ik vind het geweldig. De beste uitvinding sinds de vaatwasser. Helaas vaak negatief in het nieuws door de bijkomende criminaliteit en drugsafval. Wat erg jammer is, want wat mij betreft zou iedereen regelmatig een pilletje moeten slikken. Wat het met je doet is het volgende: het stimuleert de afgifte van serotonine, noradrenaline en dopamine in je hersenen. Het resultaat is dat je je energiek, buitengewoon gelukkig en empathisch voelt. Zelf ervaar ik vooral ook mentale ontspanning en een licht geestverruimend effect. Het lijkt wel of je over delen van je hersenen kunt beschikken en tot oplossingen en inzichten kunt komen waar je normaal niet bij komt. Maar wat ook kan: even nergens over nadenken en helemaal opgaan in de muziek. Of in seks.

Ik gebruikte al regelmatig xtc als ik naar een dancefeest ging. De roes die je ervaart als je in een menigte staat te dansen is overweldigend en niet te evenaren. Het ging mij dan vooral om de muziek, al had ik ook regelmatig onverwacht mooie gesprekken in de rookruimte. Het was nog niet in mij opgekomen om ‘zomaar’ drugs te gebruiken.

Anderhalf jaar geleden kwamen mijn man en ik in een stevige relatiecrisis terecht. Van de ene op de andere dag leken we elkaars taal niet meer te spreken. Verkeerde aannames, troebele communicatie waardoor de stemming heel snel om kon slaan en we opeens lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. De wil om hieruit te komen was groot. We hadden enkele sessies gehad bij de relatietherapeut die al enig inzicht hadden gegeven, maar de veilige overkant van deze woelige baren was nog lang niet bereikt. Om maar weer eens iets leuks te doen na al het gedoe, gingen we op een avond uit eten. Nog vóór het hoofdgerecht ging het al mis. Hij zei iets. Ik zei iets. We weten niet meer wat, maar we weten nog wel dat het helemaal verkeerd viel bij de ander. Allebei voelden we ons totaal onbegrepen. Gefrustreerd zegden we de desserts af en zwijgend zaten we op de fiets naar huis.

Ik was het zo zat. Ik dacht: ik neem een slaappil en ga slapen. Dan is deze dag maar voorbij. En ik had zo het vermoeden dat mijn man in gedachten al zijn koffer aan het pakken was. Maar hij zei: ‘Ik heb een raar voorstel. Wat als we een pot thee zitten en allebei een halfje nemen?’

Gezien ik het ook niet meer wist, stemde ik in.

We zetten een pot thee, deden een leuk muziekje op, staken de kaarsjes aan en gingen met zijn tweeën op de bank zitten. En toen gebeurde het: we begonnen te praten. Echt te praten. Opeens bleken we in staat heel helder aan de ander uit te leggen wat er nou écht aan de hand was. Maar misschien nog wel belangrijker: we waren allebei in staat open te luisteren, zonder dat we meteen de behoefte hadden ‘ja maar jij’ ertussendoor te roepen.

In een tijdsbestek van vier uur spraken we al onze problemen uit, werden we weer verliefd op elkaar en hadden daarna spetterende pornoseks. De volgende dag werden we wakker in elkaars armen. We wáren er weer.

Sindsdien doen we regelmatig ‘dansavond’ zoals we het inmiddels – eufemistisch en kindvriendelijk bovendien – noemen. Vooral tijdens de lockdowns zijn drugs een fantastische uitkomst gebleken om de sleur te doorbreken. Onze avondjes pakken iedere keer anders uit. Soms staan we de hele avond te dansen, soms hebben we een episch gesprek, soms gaat het de hele avond nergens over en moeten we vooral erg lachen, soms liggen we de hele avond te seksen. Soms doen we al het bovenstaande. Ik durf te beweren dat we een intensere band met elkaar gekregen, omdat we elkaar veel beter hebben leren kennen. We hebben dingen met elkaar besproken, dingen van onszelf aan elkaar laten zien waar we nooit in nuchtere staat op waren gekomen. En telkens worden we weer opnieuw verliefd op elkaar.

Niet voor niets is MDMA, het hoofdbestanddeel van XTC, ooit uitgevonden voor therapeutische doeleinden. Na het innemen van deze stof, voelen mensen zich veilig en krijgen ze het vermogen compleet open te zijn over hun ervaringen. De Canadese wetenschapper Michael Mithoefer behandelde een groep ongeneeslijk verklaarde PTSS-patiënten met een combinatie van therapie en MDMA. Na enkele behandelingen had een overweldigende 83% van de patiënten geen last meer van gebruikelijke symptomen als angstaanvallen en nachtmerries. Ook binnen Nederland worden wetenschappelijke studies gedaan naar het inzetten van MDMA tijdens de therapie met veelbelovende resultaten.

Ik vertel niet aan iedereen dat wij regelmatig totaal van de wap onze huiskamer op stelten zetten. Mensen denken toch al snel aan Christiane F-achtige taferelen. Ik zal ook niet zeggen dat je lichtzinnig met verdovende middelen om moet gaan, maar ik vind het raar dat alcohol algemeen geaccepteerd is, terwijl dat veel hoger scoort op schadelijkheid. Bij alcohol verlies je de controle, ga je rare dingen zeggen, struikel je over je eigen voeten. Mijn ervaring met XTC is dat je precies weet wat je aan het doen bent. Je bent hooguit erg begaan met andere mensen, kunt niet stoppen met dansen of je gaat veel praten. Als je kijkt naar acute toxiciteit, komt alcohol op de vierde plaats en xtc op de tiende. Hebben we het over sociale schade dan komt alcohol op de derde plaats en xtc op de elfde.

Andere potentiële gevaren zoals oververhitting en uitputting, zijn vrij makkelijk te voorkomen. Als je thuis op de bank zit in plaats van in plaats van urenlang aan het dansen bent in een dampende festivaltent, zul je van deze beide problemen geen last hebben. Zo lang je maar genoeg non-alcoholische dranken drinkt en na een paar uur wat energie tot je neemt, zoals een banaan of een kopje soep. Honger zul je niet hebben. Het enige wat wij als oudere jongeren goed moeten checken is of we geen onderliggende hartproblemen hebben of een te hoge bloeddruk.

Natuurlijk is het niet alleen maar fantastisch.  Je kunt de dagen na gebruik er behoorlijk afliggen. Dat begint er al mee dat een pil niet bevorderlijk is voor de nachtrust.  Dat lossen wij dat op door om vier uur ’s middags al te beginnen zodat we voor twaalven als twee brave bejaarden in ons bed liggen. Tweede probleem is dat je in enkele uren al je geluksstofjes erdoorheen jaagt.  Dat is natuurlijk precies waarom drugsgebruik zo leuk is, maar je moet dus wel incalculeren dat het even tijd kost om je voorraden weer aan te vullen. Slapen en gezond eten zijn hier je vrienden. Meestal plannen wij een Netflix-dag in, eten veel koolhydraten en nemen wat extra vitamines. Het voedingssupplement 5-http stimuleert de aanmaak van serotonine en is een aanrader, net als extra vitamine C en magnesium.  De dag erna staan wij gewoon weer fris en fruitig op ons werk. En mocht je je even chagrijnig voelen, bedenk dan dat daar een geweldige avond tegenover heeft gestaan.

Alhoewel het minder schadelijk voor je is dan alcohol, crack en nicotine, gezond is het gebruik van xtc natuurlijk niet. Je lever en nieren moeten hard aan het werk om de afvalstoffen weer af te scheiden en ook schijnt regelmatig gebruik een negatief effect te hebben op je geheugen. Bovendien verstoor je je serotoninesysteem. Volgens het Jellinek zou je daarom minstens een pauze van zes weken tussen ieder drugsgebruik moeten inlassen, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen. Dat is verstandig, vooral op onze leeftijd. Ook is het mijn ervaring dat het helemaal geen zin heeft om heel veel drugs te gaan gebruiken per keer. Meer xtc zorgt niet altijd voor een beter effect, wel voor meer bijwerkingen zoals kaakkramp en een algeheel waus-gevoel. Hoe goed je drugs aanslaan, is vooral een kwestie van setting. Als je je veilig en fijn voelt, heb je helemaal niet veel nodig voor een geweldige avond. En ook dat scheelt weer in hoe schadelijk het gebruik voor je is.

Wat mij betreft wordt xtc gelegaliseerd en ontstaan er van die leuke winkeltjes waar je eerst een gezondheidscheck doet en daarna een adviesgesprek krijgt. ‘Wat wilt u ermee doen? Dansen, seks of praten?’ Daarna krijg je een persoonlijk drugsadvies en milieuvriendelijk geproduceerde, betrouwbare pilletjes mee naar huis.

Gaat het zo mee of zal ik het voor u inpakken?

GOEIE SITE: DRUGSINFOTEAM.NL/XTC OP LEEFTIJD

DOEN

 • Laat je drugs testen. De ene pil bevat 125 mg mdma, de andere 250 mg
 • Van tevoren goed eten
 • Zorgen dat je alles in huis hebt zodat je niet halverwege boodschappen hoeft te doen
 • Gebruik alleen drugs met iemand bij wie je je fijn en veilig voelt
 • Na een uur of vier een banaan of soep eten
 • De volgende dag veel groente en fruit eten
 • Voldoende drinken (geen alcohol)
 • Een hersteldag inplannen
 • Zet je telefoon uit

NIET DOEN

 • Als je pilletje niet lijkt te werken, nog een dosis nemen. Je kunt beter even een wandelingetje gaan maken
 • Drugs gebruiken waar de kinderen bij zijn
 • Alcohol drinken
 • Verschillende soorten drugs met elkaar combineren
 • Drugs gebruiken als je moe, ziek of depressief bent
 • Drugs rond laten slingeren als je kinderen of huisdieren hebt
 • Werkgerelateerde telefoontjes aannemen
 • Met stomme mensen drugs gebruiken
 • In je eentje drugs gebruiken
Winkelwagen
Scroll naar boven