Mijn 3 geboden voor een fitter uiterlijk

Ashkaine begeleidde al heel veel vrouwen van een zittend naar een gezond bestaan. De cliënten die haar programma nauwkeurig volgen, zijn binnen drie maanden fit en sterk. Dit zijn haar tips om te starten: de 3 geboden van Ashkaine.

Van sporten word je sterk

Of je er nu van houdt of niet, sport houdt je jong – fysiek, mentaal en hormonaal. Je krijgt een mooiere huid en strakker vel. Het vergroot je libido omdat je hormoonbalans verbetert. Botafbraak wordt gecompenseerd en het vertraagt de verkromming van de ruggengraat.

Sporten is in het begin niet gemakkelijk. Zoals je niet kunt tennissen zonder tennisles, kun je niet sporten zonder les. Hou de volgende punten voor ogen als je begint.

  1. Begin. Niet nadenken. Gewoon doen.
  2. Sport in een outfit waarin je je goed voelt.
  3. Zoek een personal trainer of begin met kleine groepslessen. Belangrijk is dat je een goede techniek aanleert. Dat verkleint de kans op blessures en verhoogt je prestaties.
  4. Maak vrienden in de sportschool. Zorg dat je je er thuis voelt.
  5. Iedereen is onzeker. Laat dat je niet weerhouden nieuwe dingen te proberen. Hoe sterk ik inmiddels ook ben, ik voel me regelmatig onzeker over mijn sportprestaties.

Van goede voeding word je gezond

Goede voeding is een van je belangrijkste bondgenoten als je gezond en mooi ouder wil worden. Ik houd me aan simpele vuistregels.

1. Bewerkt voedsel is slecht.

2. Ik vast al 25 jaar minimaal 16 uur per dag. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat intermittant fasten een positieve invloed heeft op gezondheid en veroudering. Door je lichaam minimaal 16 uur per dag rust te geven van voedselinname, krijgen bepaalde witte bloedlichaampjes (macrofagen) de kans hun werk te doen: ze vernietigen bacteriën, micro-organismen en vreemde stoffen en verwijderen oude of beschadigde cellen. Dat alles versterkt het immuunsysteem.

3. Alcohol is gif. Het verhoogt de kans op kanker bij vrouwen enorm.

4. Ik eet minimaal 800 gram groente per dag.

5. Ik mijd suikers, zuivel en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk.

Van meditatie word je relaxed

Heb je vaak last van stress, werk je te hard en heb je een druk leven, dan betaal je een hoge prijs. Stress kan je zeventien jaar ouder doen lijken, zeggen  Elizabeth Blackburn en Richard Cawthon, twee vooraanstaande wetenschappers die de veroudering bij stress onderzochten. Het goede nieuws: als je leert met stress om te gaan, kan de veroudering vaak worden teruggedraaid.

Ik bestudeer al 25 jaar het boeddhisme dat antwoorden biedt op veel levensvragen. Binnen het boeddhisme ligt de nadruk op een beter begrip van onze eigen geest: hoe denken en voelen we? Hoe maken gedachten en gewoontes je gelukkig of ongelukkig? Met Dzogchen Meditatie leer je je eigen geest kennen, het helpt je wanneer je door verwarring of negatieve gewoonten je eigen geluk in de weg staat. Stress is niet te vermijden, hoe je ermee omgaat kun je leren. Dat ik vooral dagelijks mediteer om jong en knap te blijven vertel ik niemand.

Tip: Onderzoek hoe je je stressfactoren kunt verminderen en je draagkracht vergroten. Stress maakt niet alleen oud, het maakt je ook ziek. Neem stress serieus.

Winkelwagen
Scroll naar boven