Van angsten overwinnen word je vrij

Ouder worden komt met meer angsten. Vanaf een bepaalde leeftijd spring je niet meer snel op een paard zonder rijervaring, of ben je bang om voor gek te staan bij nieuwe activiteiten. Je bent je meer bewust van de risico’s en je denkt dat je meer te verliezen hebt. Bijna 20 procent van de Nederlanders heeft een angststoornis. Vrouwen hebben er vaker last dan mannen. Angst kan je wereld heel klein maken. En onze horizon verbreden is nu juist wat ons jeugdig houdt.

Tip: Als je het leven met een flinke korrel zout durft te nemen, en niet alles zo serieus neemt, valt er meer te lachen en te leren.

Ik zoek vaak expres “angstaanjagende” situaties op. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld een ‘tantra-week voor vrouwen’ geboekt in Drenthe. Zowel dat tantra als Drenthe klinken mij super eng in de oren. Maar ook iemand bellen om je excuses aan te bieden, salarisverhoging vragen, NEE zeggen tegen die vervelende buurvrouw, een ander tafeltje vragen in een restaurant, die felgekleurde jas kopen waar je verliefd op bent geworden en die je vriendinnen belachelijk lelijk vinden, flirten met de portier van het hotel die je zoon had kunnen zijn, bloot zwemmen en zonnebaden, zoenen in het openbaar, dansen in de huiskamer op klaarlichte dag… Gewoon doen! Hoe enger, hoe jonger je ervan blijft!

Don’t take life too seriously. You won’t get out of it alive!

Liefs, Ashkaine

NIEUWE DINGEN DOEN WERKT ECHT!
Professor Ernst Bohlmeijer doet al jaren onderzoek naar geluk. Hij toonde aan dat mensen écht gelukkiger worden van nieuwe dingen doen. Zo werkt het:
• Je laat mensen nadenken over wat ze nog graag zouden willen doen. Een doelstelling. Bijvoorbeeld iemand van 55 die heel graag piano wil leren spelen. Vervolgens ga je daar over schrijven: hoe is het als je straks goed piano kan spelen? Leef je eens in. Wat voor muziek speel je? Hoe voelt dat? Zit je dan in een band? Schrijf dat op.
• Vervolgens gaan ze twee weken lang zich dat vijf minuten per dag voorstellen: dat ze goed kunnen pianospelen. Dat ze het echt in de vingers hebben. Hoe ze zich dan voelen.
• Na twee weken voelt iedereen die dat doet zich optimistischer en vrolijker. En de kans dat ze het doel bereiken is ook groter.
• Maar het wordt nog gekker: er is ook onderzoek waarbij ze mensen voor en na dat onderzoek hun hand in ijskoud water laten steken. Mensen die de training hebben gedaan houden het veel langer vol om hun hand in het ijskoude water te houden. Het is dus je hele veerkracht die je met het denken aan leuke dingen versterkt.
Je moet het wel echt twee weken of langer doen, het vergt discipline. Elke dag even doen.

Winkelwagen
Scroll naar boven